eBook Mini Now Everyone Can Kurus (NECK) PERCUMA

Sekarang semua orang boleh kurus dengan mudah menggunakan formula rahsia M.E.S.T.I. Dapatkan eBook Mini Now Everyone Can Kurus (NECK) dengan PERCUMA sekarang. Sila klik pada gambar ini untuk download FREE mini eBook NECK.

Program Now Everyone Can Kurus (NECK)

Sekarang semua orang boleh kurus dengan mudah menggunakan formula rahsia M.E.S.T.I. Dapatkan info dan tips PERCUMA di blog rasmi Now Everyone Can Kurus (NECK). Sila klik pada gambar ini untuk ke blog rasmi NECK.

Sayangi Keluarga Anda

Adakah anda gemuk? Jika YA, sekaranglah masanya untuk anda kurus dengan mudah menggunakan formula rahsia M.E.S.T.I. Dapatkan eBook Mini Now Everyone Can Kurus (NECK) dengan PERCUMA sekarang. Sila klik pada gambar ini untuk download FREE mini eBook NECK.

Minum Air Yang Cukup Untuk Kurus Dan Sihat !!!

Pentingnya ambil air yang cukup untuk kurus dan sihat. Baca artikel penuh dengan PERCUMA di blog rasmi Now Everyone Can Kurus (NECK). Sila klik pada gambar ini untuk terus baca artikel penuh.

3 Kesilapan Orang Gemuk Yang Menyebabkan Mereka Kekal Gemuk

Pentingnya untuk anda ketahui kesilapan ini. Info ini dapat membantu anda lebih bersedia untuk kurus dan sihat. Baca artikel penuh dengan PERCUMA di blog rasmi Now Everyone Can Kurus (NECK). Sila klik pada gambar ini untuk terus baca artikel penuh.

Tuesday, April 14, 2015

Internet Makanan Harian Dunia Hari Ini

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Bila kali terakhir anda tidak berintenet lebih 24-jam ?

Ketika kecil mungkin.

Internet bukan sahaja menjadi makanan harian malah sudah menjadi keperluan dalam apa jua bidang terutamanya pekerjaan, perkhidmatan, dan perniagaan.

Boleh tak saya dan anda tak berinternet?
Fuh. Susah nak jawab tu.

Lebih-lebih lagi, saya bekerja sampingan dengan servis blog saya sekarang. Walaupun income sangat kecik. Nak bayar sewa rumah pun tak lepas. Namun, ianya suatu pekerjaan yang menarik. Lebih-lebih lagi peniaga dapat meraih keuntungan dari blog yang saya hasilkan.

Sudah lebih 2 bulan, saya ada masalah dengan internet. Nak siapkan blog pelanggan, siapkan thesis, nak prepair interview, nak check email, dan sebagainya menjadi terbantut sebab masalah ini.

Namun, penyelesaiannya, saya keluar guna free wifi di tempat-tempat awam. Alhamdulillah. Dapat memenuhi keperluan internet itu. Disebabkan ini, saya cuba untuk bekerja dengan lebih efektif.

Sekian.

Hehe.

Nak servis blog anda ?
Nakkan blog murah ?
Blogspot atau wordpress ?
2-2 pun boleh.
*Wordpress unlimitted storage pada RM200 setahun.
Blogspot RM50.

Nota: *tertakluk kepada pihak pembekal dan first come first serve.

Afham Rusli
afhamrusli@gmail.com
013-6242598
servis.afhamrusli.com

Thursday, January 22, 2015

WhatsApp Web Pilihan Aku, Turut Disertakan Cara-cara Nak Guna

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera semua.

Entri ini suka untuk saya berkongsi berkenaan WhatsApp Web.

Logo applikasi WhatsApp.

Adakah anda pengguna applikasi WhatsApp di smartphone (HP) anda?

Pernahkah anda teringin untuk menggunakan WhatsApp pada PC atau Laptop anda?

Jika YA! Maka anda boleh ikut langkah-langkah yang telah saya sediakan seperti di bawah.

Sila klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Contoh paparan WhatsApp Web.

Cara-Cara nak guna WhatsApp Web: 

  1. Update WhatsApp ke versi terkini.
  2. WhatsApp versi terkini, pada menunya ada butang WhatsApp Web.
  3. Jika dah update tapi takde butang WhatsApp Web, anda kena off HP dan buka semula.
  4. Buka link http://web.whatsapp.com melalui PC atau Laptop.
  5. Selepas buka link tu pada PC atau Laptop, web tu akan ada QR code.
  6. Guna WhatsApp pada HP, klik butang WhatsApp Web, akan keluar QR code scanner.
  7. Scan QR code tu guna HP.
  8. Bila dah berjaya, WhatsApp boleh guna pada PC atau Laptop melalui web.
  9. Mesej melalui WhatsApp Web, juga akan masuk ke WhatsApp versi HP.

WhatsApp Web akan ada untuk IOS (iphone) tapi lambat sikit

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Disclaimer yang dibuat oleh WhatsApp untuk pengguna iOS (iphone).
Jangan jeles kat kami pengguna android. Hehe.


Afham Rusli
013-6242598
afhamrusli@gmail.com



Monday, January 19, 2015

Tips Mudah Camne Nak Copy & Paste Tanpa Kantoi


Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera.

Entri kali ini ada kaitan dengan cara Copy & Paste dengan tujuan perkongsian ilmu entri dari web atau blog lain.

Pernah Kantoi Copy & Paste dari tempat lain?

Jika YA, maka anda wajib baca entri ni.

Tips Mudah Untuk Elak dari Kantoi

Copy & Paste keseluruhan entri termasuk teks dan gambar, dan sebagainya:

Untuk Teks:

  1. Buat New post.
  2. Kemudian, Copy & Paste entri yang anda nak copy dan share itu pada ruangan post ini.
  3. Selepas paste, klik mana-mana pada ruangan taip entri. Kemudian, tekan Ctrl + a pada keyboard, untuk Select all entri yang di-copy & paste tadi.
  4. Kemudian klik icon ni, namanya Remove Formatting
    Rajah: Remove Formatting.
    Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

    Remove Formatting terdapat pada Blogger Post's Tools Bar, seperti pada rajah di bawah ini:

    Rajah: Blogger Post's Tools Bar.
    Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
  5. Semua format pada entri itu akan terpadam dan akan mengikuti format default pada blog anda.
  6. Betulkan semula entri berkenaan supaya kelihatan lebih kemas.
Untuk Gambar:
  1. Ada baiknya anda Save gambar berkenaan dalam PC atau laptop anda terlebih dahulu.
  2. Kemudian, upload dan letak pada entri berkenaan.
  3. Sekiranya, anda terus gunakan gambar yang sedia ada selepas Copy & Paste, atau gambar melalui URL gambar. Kelak anda mungkin berdepan dengan masalah sekiranya gambar berkenaan dipadam atau di-delete oleh pemilik asal gambar.
  4. Untuk elak entri anda dari menjadi cacat dan kurang menarik sebab gambar hilang. Maka langkah 1. hingga 2. pada Untuk Gambar amat penting dalam proses ini.

Yang Terbaik, Walaupun Copy & Paste

Yang terbaiknya, anda tetap kongsi dan bagi kredit kepada penulis asal entri tu.
Jika tidak tahu nama penulis, boleh juga kongsi alamat URL dari tempat yang anda Copy & Paste.

Afham Rusli
013-624 2598
afhamrusli@gmail.com


Aku dan Bell's Palsy

Assalamualaikum dan selamat sejahtera.
Saya doakan anda semua sentiasa sihat, berjaya dan kaya.

Entri kali ini perkongsian pengalaman saya ketika bertarung dengan Bell's Palsy.

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Gambar sekadar hiasan, tiada kaitan dengan mana-mana pihak.
Kesian kat adik ni, baru umur 1 tahun lebih dah kena Bell's Palsy.

Apa itu Bell's Palsy?

Bell's Palsy juga dikenali sebagai stroke kecil. Namun, Bell's Palsy bukan stroke.
Kerana sifat serangan Bell's Palsy adalah lumpuh atau lemah pada sebelah muka kerana kerosakan kepada saraf ketujuh (iaitu saraf muka) tengkorak, yang bertanggungjawab untuk mengawal otot muka. Lumpuh berlaku hanya pada sebelah muka sahaja. Samada kiri atau kanan.
[Sumber bacaan: mdhealthresource.com dan wikipedia.org ]

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Gambar sekadar hiasan, tiada kaitan dengan mana-mana pihak.

Punca Bell's Palsy

Punca sebenar Bell's Palsy belum diketahui sehingga sekarang.
Bagaimanapun, hasil kajian sekumpulan penyelidik dan pakar perubatan Jepun mendapati penyakit ini berpunca daripada virus herpes simplex.

Berdasarkan teori mereka, virus itu yang juga punca penyakit kayap dan cengkering (chicken pox), hidup di dalam saraf ganglion sama ada di sebelah kiri atau kanan telinga seseorang.
[Sumber bacaan: wikipedia.org , hmetro.com.my dan utusan.com.my]

Pengalaman Sendiri kena Bell's Palsy

Di suatu malam pada tahun 2010.
Baru sahaja pulang dari pejabat, berhenti di sebuah restoran tapaw makan malam.
Ketika itu, saya merasakan lidah saya kebas. tapi masih berperasangka baik, walaupun dah rasa pelik. Mana la tahu, kot-kot sebab gula-gula yang saya makan sebelum tu, gula-gula Hacks.
Masa tu pun dah kurang sihat sikit sebab batuk-batuk.

Tumpang tidur di rumah kawan, Acab (nama samaran), untuk meraikan dia masuk rumah sewa baru. Walhal, rumah kami dekat sahaja. Ya la, nama pun meraikan. Hehe. Kami makan-makan, tengok TV sambil borak macam biasa.

Bangun esok paginya, muka rasa kebas sangat macam tersalah tidur dilantai banyak permukaan, manakala lidah pula kebas sangat, lebih kebas dari malam tadi, macam kena bius. Bercakap pun tak jelas apa yang dituturkan, sebab lidah dah kebas dan takleh nak lentok-lentok macam kita bercakap ketika lidah ok. Acab ada tanyakan saya, samada saya ok ke tak. Saya cakap, ok kot mungkin tersalah tidur malam tadi. Dengan sangkaan, sebab tersalah tidur, saya pulang ke rumah dan buat aktiviti harian macam biasa.

Maghrib hari yang sama. Nak solat pun bacaan tak betul. Nak makan dan minum pun dah tak betul. Waktu berwuduk pun dah tak berapa betul dah, sebab mulut takleh tutup rapat, berkumur tapi mulut tak boleh nak kenakan tekanan, air kumur akan tersembur keluar macam air pancut.

Selepas solat isyak, saya terus ke emergency Hospital Putrajaya, sebabnya ketika itu paling dekat dengan rumah saya ialah Hospital Putrajaya, dan senang, hospital ni memang dah ada rekod saya. Selepas berdaftar di emergency di ruangan triangle, pendaftar terus label saya sebagai merah. Dia suspek saya kena stroke. Pembantu perubatan tanya saya, bila lagi keadaan ini terjadi pada saya. Saya cakap sejak malam tadi rasanya, sebab kebas masih tak hilang setelah hampir sehari suntuk kebas tak hilang. Dia siap perli saya, "Bagus la! Tunggu lama-lama sikit baru datang.". Saya faham maksud dia, bahaya jika dibiarkan lama-lama.

Doktor terus bawa saya masuk dalam untuk analisis awal. Tengokkan keadaan saya, doktor suruh saya pejam mata, tutup mulut, lawan pergerakan tangan dan kaki bila doktor tahan. Kemudian, doktor minta pembantunya bawa saya pergi buat scan otak untuk tentukan samada sakit saya itu stroke atau bukan. Alhamdulillah bukan stroke. Doktor suspek saya kena jangkitan virus, kerana serangan hanya pada sebelah muka.

Doktor explain, virus ni kemungkinan bersebaran melalui udara ataupun bertumpangan melalui orang perorangan ataupun haiwan. Mungkin juga sebab saya kurang sihat masa tu, demam batuk sakit tekak, kemudian terjangkit. Doktor cakap juga, sampai sekarang takde kajian saintifik boleh buktikan cara serangan virus tu macamana.

Bell's Palsy ni, virus makan otot dan saraf pada muka. Yangg peliknya sebelah je. Kata doktor, kalau lambat treatment boleh turun ke leher, dan turun lagi. Tapi biasanya jarang ada kes melarat sampai leher sebab pesakit selalunya akan ke klinik or hospital apabila sebelah muka kebas, mata takleh tutup rapat atau buka penuh, mulut takleh tutup rapat atau buka penuh macam biasa, muka senget sebab tertarik oleh muka sebelah lagi yang ok. Macam kena stroke gitu. Time tu saya terkejut juga. Pertama kali dapat tahu berkenaan sakit atau jangkitan seperti ini.

Namun, secara logik, sepatutnya orang sekeliling saya pun kena. Ujian Allah, hanya saya seorang sahaja yang kena.

Doktor berikan saya ubat antivirus, steroid, ubat titik mata untuk lembapkan mata sebab takleh tutup rapat, dan lain-lain ubat saya tak berapa ingat.

Syukur kehadrat Ilahi. Alhamdulillah.
Selepas makan ubat-ubat itu, kebas hilang, otot dan saraf mula ada semula pada sebelah muka yang kena Bell's Palsy. Bila ditekan-tekan pada muka yang kena Bell's Palsy, dengan muka yang normal, jelas boleh rasa pada bahagian serangan Bell's Palsy boleh rasa tulang, berbanding boleh rasa otot-otot pada bahagian yang normal.

Disebabkan muka yang kena serangan Bell's Palsy kekurangan otot dan saraf, muka makin senget. Herot ke arah muka yang normal sebab ditarik oleh otot-otot yang kuat di sebelah muka yang normal. Jika kalian tengok muka saya sekarang. Bagi yang pernah jumpa saya atau tengok gambar saya yang terbaru, ada nampak tak muka saya senget, lebih-lebih lagi pada mulut ?

Takde kan. Macamana nak pulihkan semula muka yang senget? Jika nak tahu, saya ada ceritakan pada sub-topik berikutnya. 

Rawatan Pulihkan Muka Herot/Senget Sebab Bell's Palsy

Kebetulan di Hospital Putrajaya ada Unit Fisioterapi dan Klinik Perubatan Tradisional.

Di Unit Fisioterapi, saya diajar macamana untuk mengurut muka dan melakukan aktiviti fisio yang boleh membantu dalam menguatkan otot-otot dan saraf muka. Turut diberikan, pamplet cara-cara urutan fisioterapi untuk pesakit Bell's Palsy. Fisioterapi ni, saya hanya perlu hadir sekali sahaja, kemudian, disarankan kerapkan urut sendiri di rumah atau pejabat. Mesti, dilakukan dalam keadaan baring.

Selain itu, saya turut buat carian di internet berkaitan cara-cara untuk pulihkan muka yang herot senget ini. Disarankan akupuntur ialah teknik terbaik untuk pulihkan muka. Di Hospital Putrajaya, terdapat Klinik Perubatan Tradisional yang turut menawarkan khidmat akupuntur. Saya walk-in bertanyakan caj perkhidmatan. Harga yang ditawarkan, sama macam mana-mana pusat akupuntur. Bagusnya, mereka sarankan saya dapatkan surut rujukan daripada doktor pakar untuk dapatkan khidmat akupuntur percuma. 

Kebetulan pesakit Bell's Palsy akan ditetapkan temu-janji dengan doktor pakar, sebab doktor hanya menduga ianya Bell's Palsy. Jadi doktor perlu berjumpa saya semula untuk memastikan kesihatan saya bertambah dengan baik, Saya gunakan peluang ni dengan baik, saya minta jasa baik doktor pakar tadi untuk membuat surut rujukan bagi membolehkan saya mendapatkan rawatan akupuntur untuk Bell's Palsy.

Alhamdulillah, saya berjaya membuat rawatan akupuntur percuma di Klinik Perubatan Tradisional, Hospital Putrajaya. Sesi akupuntur saya sepatutnya banyak, tapi saya hanya buat akupuntur 5 kali, sebab kekangan dengan kerja yang makin sibuk.

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Gambar sekadar hiasan, tiada kaitan dengan mana-mana pihak.

Rawatan Fisioterapi Muka

Segala bentuk jenis urutan diurut dari dagu, mulut, pipi, hidung, kening, dan dahi, dilalukan di atas telinga, sehingga belakang cuping telinga, dan gentel belakang cuping telinga 3-5 kali. Kemudian, ulang semula dari bahagian muka yang diurut. Ulang sekurang-kurangnya 3 kali setiap bahagian.

Selain itu, senaman tiup belon banyak-banyak kali, membantu untuk kuatkan semula otot-otot dan saraf pada mulut. Ahli fisioterapi turut sarankan saya untuk tiup belon sehingga pecah. Jika berjaya pecahkan belon, itu tandanya mulut saya dah kuat.

Ketika minum air, guna straw je, sebab susah nak tutup mulut dan minum air macam biasa. Makan pun sama, saya terpaksa guna sudu untuk suap makanan. Bayangkan, kalau makan minum macam biasa ketika kena Bell's Palsy, saya seolah-olah makan macam bayi, abis comot. Hehe.

Perasaan Ketika Kena Bell's Palsy

Jujur saya cakap, pada permulaan, sesiapa yang menghadapinya pasti moral jatuh, keyakinan diri jatuh, motivasi diri jatuh. Saya alaminya sendiri.

Alhamdulillah keluarga dan kawan-kawan memahami dan memberi sokongan moral dan motivasi untuk teruskan hidup ini. Dari situ, saya dapatkan semangat untuk mencari jalan untuk pulihkan muka saya.
Paling penting redha dengan ujian Allah dan terima positif serta berusaha untuk pulihkan muka.

Sehingga kini, saya masih mengurut muka saya.

Ada Kata Steriod Menggemukkan

La! Baru saya tahu steroid menggemukkan.
Sebelum ni tak pernah tahupun.
Kini, steriod ni, menjadi salah satu punca saya gemuk.


Afham Rusli
013-624 2598
afhamrusli@gmail.com


Friday, January 16, 2015

Kenali Najis Anda

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Maaflah jika tajuk entri kali ini menjijikkan anda.
Tapi PENTING UNTUK KESIHATAN.

Siapa tak suka makan pelik la orang tu!

Kita biasanya makan tanpa pedulikan tentang kesihatan kita.
Janji makanan sedap, pasti kita bedal je kan.

Alhamdulillah, sekarang saya dapat kawal pemakanan saya untuk hidup lebih sihat.

Suka saya kongsikan entri ini dengan anda, demi kesedaran dan kesihatan anda.

Tahukan anda, perut anda punca segala penyakit yang anda hadapi?

Pernahkah anda scan perut anda?
Saya pun tak pernah scan tapi saya takut juga apabila saya lihat youtube tentang pesakit dari macam2 jenis sakit scan usus mereka. Jujur saya cakap ngeri. Ada bengkak sana sini sebab kolestrol dan salur darah sumbat. Ada yang kuning banyak lemak dan minyak. Ada yang hitam sebab salur dah putus.
Usus bagi yang mengamalkan pemakanan yang sihat, memang cantik la usus dia.

Najis Kita Boleh Gambarkan Tahap Kesihatan Kita

Tahap kesihatan tubuh badan kita dapat digambarkan melalui bentuk dan warna najis yang dilaburkan di 'bank-bank' yang diiktiraf di tempat anda.

Ciri-ciri najis yang menggambarkan anda sihat:

  1. Berwarna kuning keemasan.
  2. Kuantitinya antara 2-3 batang berbentuk seperti pisang.
  3. Kekerasannya seperti buah pisang dan lembut seperti ubat gigi.
  4. Air 80%
  5. Keadaan najis itu terapung dalam lubang jamban. Bukan tenggelam.


Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
[Sumbar gambar seperti yang tertera pada gambar.]

Cara Untuk Analisa Najis Anda


  1. Selepas anda 'melabur', jangan terus 'flush'.
  2. Lihat dan analisa najis anda terlebih dahulu.
  3. Jika najis anda tidak menggambarkan anda sihat, ini bermakna usus anda bermasalah dan dipenuhi toksin.
  4. AMARAN: Tengok najis tu, jangan lama sangat. Benda yang 'kotor' pandang lama-lama boleh merosakkan mental anda.

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.

Klik pada gambar untuk paparan lebih jelas.
Colon ialah usus dalam bahasa Inggeris.

Sayangi Diri Anda. Cegahlah dengan segera.


Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud,
"Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan."
(Hadis Riwayat Ad-Dailami)

Saya juga ada sediakan entri berkaitan detox iaitu salah satu cara untuk buang toksin berlebihan dari badan anda. Lebih-lebih lagi bagi anda yang berbadan besar. Klik di sini untuk ke entri tu.

Terima kasih kerana membaca entri ni.

Saya doakan semoga anda sihat.

Afham Rusli
013-624 2598
afhamrusli@gmail.com