Isnin, 27 Mac 2017

Kat Ofis Selalu Ngantuk? Lesu? Jom atasinya!

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Selamat sejahtera.

Afham selalu juga mengalami mengantuk awal pagi di ofis (pejabat). Padahal kerja dalam aircond  dan tidur malam mencukupi. Ada juga rakan sepejabat cakap mungkin sebab sebelum ni asyik berjaga malam bersengkang mata menyiapkan projek. Ada rakan yang banyak minum kopi, Afham pula banyak minum teh atau teh-o. Maklum la, pengambilan kafein dari kopi atau teh membantu dalam menyegarkan mata untuk berjaga malam.

Stress tu... Pergh... Projek siap berganti baru. Nak rehat sehari pun pun tak tenang. Weekend pun kadang-kadang kerja siang malam juga.

Sebagai jurutera lebih-lebih lagi yang terlibat dengan bahagian design kebanyakannya kerja siang malam. Macam doktor medical  yang on-call. Sudah pastinya badan banyak guna tenaga dan nutrien dalam badan untuk mengekalkan prestasi tubuh. Namun, dengan keadaan kerja yang sibuk sebegitu makan pun tidak tetap masa, kadnag-kadang skip makan. Adakalanya mengambil makanan yang tiada zat dan nutrien yang mencukupi. Lebih-lebih lagi junk-food  dan makanan segera. 

Selepas semua keadaan itu, badan kita seolah-olah kereta yang kekurangan minyak petrol dan minyak hitam (pelincir). Dengan pengambilan makanan sihat seperti biasa sahaja belum mencukupi untuk badan beroperasi pada tahap terbaiknya. Petrol dah isi tapi kereta kurang pecutan, sebab minyak hitam belum tukar. Insya-Allah, selepas pengambilan pemakanan tambahan, badan kembali segar dan bertenaga luar biasa.

Hasil dari pengalaman diri Afham sendiri. Dengan meminum ESP setiap pagi. Membantu mengatasi masalah lesu ni. Dan beri lebih stamina untuk bekerja seharian. Letak kat rumah 1, ofis 1. Senang sahaja, isikan air kosong (atau suam) dalam shaker , kemudian buh 1 sudu ESP. Nak rasa kaw, buh 2 sudu. The best part, ESP ni boleh bancuh dengan apa-apa sahaja kecuali kopi dan teh.

Afham sendiri pernah buat, bancuh dengan milo, susu tepung. Pernah juga buat ice-blended dengan ESP + pisang. Sedap!!! Macam-macam resepi ikut citerasa sendiri. Resepi pelik-pelik ni, Afham buat kat rumah je. Kat bancuh biasa je, kalau ada milo baru taruk milo.


Nak dapatkan ESP ?
Anda boleh hubungi atau whatsapp Afham melalui 013-624 2598



0 ulasan:

Catat Ulasan